tirsdag den 14. oktober 2014

Kære Trendy-Mor

Jeg ville gerne starte med et "du ved hvem du er", men sandheden er, at det gør du sandsynligvis ikke. Først og fremmest fordi du jo ikke er en egentlig person. Du eksisterer ikke som andet end en sammensat kollektiv opfattelse. Det er så svært at tale til dig (og om dig), fordi der altid er nogen der føler, det er dem personligt, der står for skud. Du forhindrer at vi diskuterer dig og ser kritisk på dig, for en af de ting du siger er, at alle skal have lov til at være mor på deres egen måde.

Men nu siger jeg alligevel min mening om dig.

Kære Trendy-Mor, jeg bliver ked af det, når du siger at selvfølgelig skal små børn ikke have andet end økologisk mad, for de jo ikke skal have nogen af alle de farlige sprøjtegifte og tilsætningsstoffer. For jeg har ikke råd til kun at købe økologisk mad. I hvert fald ikke, hvis der også skal være penge til vintertøj og togbilletter.

Kære Trendy-Mor, jeg bliver ked af det, når du blæser dine problemer helt ud af proportioner. Det er ikke fordi, jeg ikke anerkender, at det føles hårdt, det du står i lige nu. Men jeg føler tit, at du mister perspektivet, og glemmer, at dem du beder om trøst og medfølelse fra, ofte står i en meget værre situation end dig. Og at du derfor indirekte kommer til at beskylde os andre for at være dårlige mødre - for hvis du udråber dig selv til at være dårlig mor, fordi du en dag var lige ved at glemme madpakken, så er det godt nok svært at nå op på betegnelsen "god mor".

Kære Trendy-Mor, jeg bliver vred på dig, når du igen og igen bruger frasen "en glad mor giver glade børn", for at retfærdiggøre at du gør hvad du har lyst til. Det er ikke fordi jeg synes du skal være en sur eller en ked mor, men jeg synes godt du kunne skrue lidt ned for dig selv. Jeg bliver vred, når du efterlader dit spædbarn med en barnepige, fordi du altså bare slet ikke kan undværes på jobbet. Du kan ikke være bekendt at frarøve dit barn den vigtige og nødvendige tilknytning og så forvente at jeg synes det er ok, bare du siger at det fungerer superfint for jer.

Kære Trendy-Mor, jeg bliver lidt træt, når du snakker om hvor vigtigt det er ikke at kønsopdele legetøj, og derefter viser mig et billede af dit barn i det nyeste (gammelrosa/dueblå) modetøj. Jeg bliver træt af dit fokus på det ydre, især når det er på dit barns vegne. Ligemeget hvor meget du siger, at det handler om kvalitet, så kommer vi ikke uden om, at dit barn er klædt i upraktisk stramme bukser, alt for sarte yndige farver og ligegyldigt glimmer. Og at du oveni hatten lærer dit barn, at det er vigtigt man har det rigtige tøj på, på den rigtige måde.

Kære Trendy-Mor, jeg bliver irriteret, når du pålægger mit barn et tigerspring. Jeg er glad for, at Bogen virker hjemme hos jer, og at I har gavn af den, men vi har valgt en anden tilgang. Det er ikke fordi jeg betvivler forskningsresultaterne, men du bruger statistik grundlæggende forkert - statistik går ikke ud på at man ud fra de mange kan sige noget om den enkelte, men tværtimod at man ud fra en mindre gruppe kan sige noget om de mange. Derfor er det så uendeligt irriterende at du råber TIGERSPRING, hver eneste gang jeg forsøger at snakke med dig, om noget der er svært. Det bliver jo ikke mindre svært af, at du bruger et moderigtigt begreb.

Kære Trendy-Mor, jeg er glad for din helt enorme viden om alting småbørnsrelateret, lige fra kost til ergonomi. Men hvor ville jeg ønske at du ikke altid omsatte den viden til krav om prewalker-sko, stimulastik og waldorf-legetøj. Ligesom med økologien har jeg ikke altid råd, og jeg ville ønske du lod mig følge min egen sunde fornuft (og pengepung) når der skal prioriteres, i stedet for konstant at give mig dårlig samvittighed over alle de ting jeg ikke har råd (eller lyst) til.

Kære Trendy-Mor, slap nu af, for helvede. Slap af med dine frugtdyr og hjemmelavede popcornsbægre og sommer-, efterårs-, jule-, farvel-gaver til samtlige pædagoger i institutionen. Ikke stoppe - bare slappe af. Skru ned. Tag et enkelt skridt tilbage og brug et lille øjeblik på at få øje på hvor priviligeret og overskudsagtig du i virkeligheden er. Ånd dybt ind og husk på, at der faktisk er nogle børn der er blevet fuldstændig velfungerende voksne mennesker, selvom de ikke havde spritnye angulus-sko hver sæson.

5 kommentarer:

 1. Spot on! Jeg er meget enig. Heldigvis lader det ikke til at der er en alt for stor mængde trendy-mødre her hvor jeg har bosat mig. Det er dejligt befriende.

  SvarSlet
 2. Men hvad er det så, at du gerne vil diskutere på et overordnet plan?
  At vi som samfund skaber overfladiske mødre? Eller at vi skal overveje flere perspektiver inden vi udtaler os?
  Hvad vil du sige? For jeg læser kun at du peger på nogle problematikker - som du har ganske ret i - men hvad vil du sige med din påpegen

  SvarSlet
 3. Læst og enig!
  Som jeg læser det, vil du gerne at "vi" slapper mere af omkring alt det med at være mor på den rigtige måde ud fra hvad samfundet og omgivelserne dikterer.

  Det er bedre at hvile i mor-rollen og stole på at tøj fra Føtex, pulvergrød fra Semper og fredagsslik ikke nødvendigvis gør en dårlig mor.

  SvarSlet
 4. Jeg synes sådan set, at det der med at slappe af er et fint udgangspunkt, men det gælder vel i forhold til alt - også der hvor du har stærke holdninger eller hvad? Og det er ikke fordi jeg føler mig ramt, for jeg tvivler meget stærkt på, at nogen i hele verden ville definere mig som en trendy mor.
  Jeg er da udmærket med på, at når jeg er taget på arbejde ret tidligt, mens ungerne har haft 3 måneder med far og langsom indkøring i dagpleje, så er det mest for min (og for farens) skyld. Børnene ville muligvis have haft bedre af - isoleret set - at jeg var blevet hjemme et helt år. TIl gengæld var der nok ikke kommet mere end et barn og vi var sikkert blevet skilt, så på den lange bane, tror jeg selv vi valgte rigtigt.
  Og er det ikke bare det vi skal fokusere på - at vi vælger det, som samlet set giver mest mening for os.
  Jeg tror vi skal arbejde på at sige pyt lidt mere, og i øvrigt huske, at andre mennesker generelt har lige så mange udfordringer med deres selvværd som vi andre. De der trendy mødre du taler om, er måske dem der kaster op på toilettet i smug, er helt bange for ikke at være gode nok og har ikke haft sex med deres mand i 8 måneder. Måske drak deres mor og deres far var lidt for voldsom. Måske er de bare enormt bange for ikke at gøre det godt nok - ikke så ulig dig selv.
  Du er en god mor - og det er de fleste andre også, på hver jeres måde. Jeg tror vi skal mærke efter i os selv og ikke definere os selv i opposition til nogen andre.
  Jeg kan godt lide dig og din blog, og nogle gange er jeg lodret uenig og andre gange rørende enig, men det betyder jo ikke at der er noget i vejen med hverken dig eller mig.
  Åh, jeg bliver træt af at høre på mig selv. Men jeg kunne sgu godt bare tænke mig, at der var plads til os alle sammen, øko-fanatikere, folk med glimmer og tryk på tøjet, sko fra kvickly og dem der kun spiser ost og går for sjældent i bad.
  Peace!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er til gengæld vildt enig med dine betragtninger Iben! Jeg ville også have lidt en stille død, hvis jeg skulle blive længere tid hjemme med mine drenge (var hjemme ca. 6 mdr.). Plads til forskel og pyt er vejen frem for mig.

   Slet

Vidste du, at kommentarfelter dør, hvis ingen skriver i dem? True story.