torsdag den 16. maj 2013

Noget mere om tissekoner

Jeg kunne ikke lade det ligge, det der med hvad man skal kalde kvinders kønsdele. Så jeg spurgte google om alternativer. Der dukkede ikke umiddelbart nogle gode op, men jeg fandt ud af at Tidens Kvinder havde udskrevet en konkurrence om et nyt ord, som løb her til første maj. Det ser ikke ud til der er fundet en vinder endnu, men det bliver spændende hvad de finder på. Umiddelbart synes jeg måske det er lidt problematisk at det er et erotisk magasin, der udskriver en sådan konkurrence som pr stunt, men vi får se.

Ikke overraskende er svenskerne lysår foran os i debatten og allerede tilbage i 2007 fandt man på en kvindelig pendant til det mandlige ord. Så der hedder det slet og ret snippa og snopp, og det er da rimelig tilforladeligt. Og ord jeg ikke vil have det dårligt med at lære min datter, for de dækker over det hele uden at blive for voksne.

Der er mange gode forslag i den danske debat, men de er alle sammen voksne. De er ikke neutrale nok til jeg ville lære et barn dem. Mange er omskrivninger af eksisterende ord (fx "Vanini") eller associerer til graviditet og fødsel (fx "Yoni", der betyder livets kilde). Jeg tænker at vi har brug for et helt nyt ord. Et ord der ikke lyder som noget andet, betyder noget andet eller kan associeres til noget andet. Et helt nyt ord, som vi vedtager dækker over både indre og ydre kønsorganer og det at det er den man tisser med.

I debatten er der nogen der foreslår at bruge "vagina" for det er jo "det korrekte", men det er det altså ikke. Vagina dækker kun over skeden - det er faktisk bare det latinske ord for skede. Og i tilfælde af I ikke har opdaget det (og det er der åbenbart nogen der ikke har), så er de kvindelige kønsorganer mere end bare en skede. I det hele taget er det ret trist at det er kommet til at hedde "en skede" - for en skede er jo noget man putter noget andet i. Det lugter langt væk af at det er middelalderlige mænd der har fundet på ordet. Jeg kan lige se det for mig, hvordan de der 1600-tals læger har siddet og navngivet ting:

Læge 1: "Nå, kvindens indre kønsorgan - nogen bud?"
Læge 2: "Skede! Det er der jeg skal opbevare mit sværd!"
Generel latter på kontoret
Læge 1: "Ha, det skriver jeg sgu ned - det er vagina på latin, ikke?"

Og så har det hængt ved, for der var alligevel ingen almindelige mennesker der kunne latin, og kønsdebatten var måske ikke så langt fremme, og så gled det ud i glemslen hvorfor det egentlig kom til at hedde som det gør. Nu er vi så stuck med et ord, der faktisk ikke rigtigt er dækkende. Og som reducerer kvinden til noget der skal være noget for manden. Ikke at jeg skal blive beton-feminist her, men jeg synes altså det er en uheldig måde at tale om det på. Nå. Hvis nogen har glemt hvad de kvindelige kønsorganer består af kan man finde en glimrende illustration her.

For noget tid siden var der temalørdag på dr2 om kussen. De valgte at bruge ordet kusse, fordi det var det bedste af de ord der var at vælge imellem. Men kusse er blevet et skældsord - eller (endnu værre!) et forældet ord behårede femi-lejr kvinder med batiktørklæder bruger. Jeg synes det er en skam at ordet har fået den konnotation, men det er der bare ikke noget at gøre ved. Det er for sent at begynde at bruge det demonstrativt neutralt. Selvom Eve Ensler gør et hæderligt forsøg i "reclaiming cunt" fra "The vagina monologues" (som er sådan lidt for "se hvor modig jeg er", men stadig værd at læse og se)

Det pæneste ord jeg er stødt på er yoni. Det omfavner det hele, men som skrevet synes jeg det bliver lidt for voksent. Lidt for meget tantra og bevidst-om-og-i-kontakt-med-sin-egen-seksualitet. Apropos yoni, så kommer jeg lige i tanke om et afsnit af "So F***ing special" jeg så forleden, hvor Feldthaus er med en kvinde som får lavet en såkaldt yoni-mapping. Lige da jeg hørte det tænkte jeg at det lød lige lovlig hippie-agtigt, men det gjorde virkelig et stort indtryk på mig. I kan se det her (jeg har spolet frem til det rette sted). Jeg synes det var enormt rørende og indkapsler egentlig meget godt hvorfor jeg synes det er så vigtigt at bruge de rigtige ord og snakke om det på den rigtige måde. "Det kvindelige område" (nej, det var ikke et bud på hvad vi skal kalde det) har så mange funktioner, og det er så synd at de ord der er enten er for barnlige eller er tungt seksuelt ladede.

Jeg ville gerne have et ord der ikke betyder noget i sig selv, og derfor kan betyde det hele. Et ord der ligger godt i munden, et ord jeg ikke vil være (særlig) flov over min datter råber i supermarkedet, et ord som kan stå i bøger til seksualundervisning uden nogen synes det er et skældsord, et ord jeg kan sige til lægen, et ord der ikke ser vulgært ud i en avisoverskrift, et ord der ikke lyder forkert ved siden af numse og et ord jeg kan bruge med min mand, mine venner og min datter uden at fnise (ok, måske må man godt fnise lidt)

Det er i øvrigt ikke sådan at jeg synes det kun er pigerne der skal have et nyt ord - tissemand, pik og diller er heller ikke ligefrem hverken dækkende eller neutrale. Jeg tænker at et helt nyt sæt vil være på sin plads. Selvom "snip" og "snop" måske er lige lovlig... svensk.

9 kommentarer:

 1. Hvordan tror du, at du vil have det, hvis i børnehaven "lærer" ordet tissekone og vælger at bruge det. Har du gjort nogle tanker omkring det eller handler det mere om, at du gerne vil have alternativer?
  Og hvad når det kommer til lort/skide/pølse/prutte?
  Jeg spørger alene fordi jeg synes, at det er en interessant debat. Her hjemme siger vi tissemand og tissekone og lave lort. Gustav siger dog konsekvent at han skal prutte. Jeg har dog mange variationer i børnehaven, fx kaka.
  Personligt tænker jeg faktisk ikke så meget over det, er det gået op for mig, men interessant alligevel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt indstillet på at hun kommer til at lære (og bruge) ordene tissemand og tissekone i børnehaven. Og det er ikke sådan at jeg så ville rette hende, eller konsekvent bruge det andet herhjemme. Men jeg ville gerne have et backup-ord. At hun ved der er et andet ord, så når hun en dag får brug for at navngive en funktion der ikke er at tisse, så ved hun det er der. Og når hun bliver større forestiller jeg mig, og vokser fra tissekone, så ville det være rart at der var et neutralt ord hun var tryg ved at bruge overfor sine forældre (hun kan jo have ondt eller have brug for at spørge ind til noget eller have hørt nogen sige noget) Og seksual undervisning i skolen ville virkelig få et løft af at man bruge noget der svarede til snippa og snopp, som ikke var helt så pinligt at skulle sige, men som heller ikke var totalt barnligt, liZzom.

   Vi bruger ordet prut, men det er faktisk et dumt ord. Især efter hun er blevet så stor at der langt fra er noget med hver gang hun prutter. Jeg tror faktisk vi bruger ordet skide - som i "har du skidt i bleen"

   Tak for post, i øvrigt :)

   Slet
  2. Det var så lidt. Jeg håber, at det kan bruges :)

   Slet
 2. I min verden er ordet kusse et (grimt og vulgært) synonym for skeden, og dækker absolut ikke tisse-delen....

  Ligesom tissekone kun er tissedelen... Jeg mener man både har en skede og en tissekone, men jeg er muligvis sær...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ordbogen siger at kusse dækker både indre og ydre kønsorganer (og det tror jeg faktisk ikke der er nogen af de andre ord der gør) - det er alene derfor jeg hiver det frem

   Dækker "tissekone" så over alle de ydre kønsorganer+urinrør?

   Slet
  2. Øn, så meget går jeg nok ikke op i mine nedre regioner til at have en mening om :D

   Slet
  3. Så fandt jeg alligevel min anatomibog frem... De vi tisser med - altså urinblære og urinrør er ikke en del af de indre eller de ydre kønsorganer... Når det ikke er det dækker kusse vel ikke over den funktion?

   Wikipedia er i øvrigt enig :D

   Slet
 3. Jeg kommer til at tænke, at der også er ord som vulva, det synes jeg egentlig er pænt nok, men jeg ved ikke, altså i min optik har børn bare tissemænd eller tissekoner :)

  SvarSlet
 4. Jeg er med på at det er paradoksalt, at det hedder en tissekone, indtil den bliver kønsmode og dermed en kone.
  Jeg kalder min egen fissen og Sveskens for tissekone. Jeg synes egenlig ikke, det er noget grimt ord men stemmer klart for at vi opfinde nogle nye neutrale, gerne lidt nuttede ord til kønsudstyret.

  Nu er vi er ved det der med nye ord, så kan vi lige smække et ord for 'ikke tørstig mere' og 'jeg ville ønsker det samme for mig'

  FruF

  SvarSlet

Vidste du, at kommentarfelter dør, hvis ingen skriver i dem? True story.