tirsdag den 4. september 2012

Lego: En sorteringsguide (af en art) - del I

Frederikke har været en tur i Usorteret Lego-helvedet og har ovre på det der fææææsbook spurgt til Lego-opbevaring, der måske var lidt mindre skærsildsagtig end Fem Store Kasser Hvor Man Aldrig Kan Finde Noget (mine ord, ikke hendes, men det er en cirkel i helvede, som Dante glemte)

Jeg har ret meget Lego. Det ved I vist alle sammen godt. Og det er vist heller ikke nogen hemmelighed at jeg er lidt af en system-freak - og hvis ikke jeg var det i forvejen, så var jeg i hvert fald nok blevet det ca. omkring den dag vi fik Det Store Indiana Jones Sæt. Så vores Lego er sorteret. Meget sorteret. Men det kommer jeg til. For ikke at overbebyrde jer (og slet ikke stakkels Frederikke, der gerne skulle få noget børne-brugbart ud af det) lægger jeg ud med

Konens Overhovedet Ikke Illustrerede Guide Til Overvejelser Man Bør Gøre Sig Inden Sortering
- Og Tips Til At Gøre Det I Praksis

Hva'ba? Så troede I nok lige det blev både godt og spændende - men så vidt går det nu nok trods alt ikke.

Anyway: The Guide
  • Hvis du er purist, der nægter at sortere Lego (eller ikke har så meget at det er sorteringskrævende) anbefaler jeg et kuvertlagen i dobbelt bredde. Hæld Legoet ud på det - de lidt højere sider forhindrer alt for meget Lego strøet ud over gulvet. Og det rigtig smarte er at hvis man har en kasse der er stor nok, kan man efter endt leg løfte lagen, inkl. Lego, direkte ned i kassen. Og tage det op på samme måde næste gang der skal leges. Dermed er der ingen kasser der skal tømmes/fyldes, ingen klodser der skal samles op med håndkraft og det er meget, meget nemmere at lede efter klodser på et stort underlag i stedet for i en (&!%#&!/&) kasse hvor Legoet ligger så dybt at man skal bruge en gravko for at nå bunden.
  • Hvis du beslutter at sortere så funktionsinddel, funktionsinddel, funktionsinddel. Farvesortering er sikkert meget godt hvis man kun har en masse basis-klodser og mest bygger efter fantasi, men det er komplet ubrugeligt hvis man (som mig) har en masse store sæt, med en masse specialklodser. Det er alt for frustrerende at sidde og rode efter den der specielle røde klods mellem alle de mange andre røde klodser, bare for at måtte konstatere at lige præcis den i rød er blevet væk/brugt et andet sted/kastet op på af katten, men at der faktisk er en i blå, som gør det ligeså let at gøre sættet færdigt. Og så sidde og rode i de blå for at finde den.
  • Start med den grovest mulige sortering. Det er dumt at bruge tid på et avanceret system, som så slet ikke er det man har brug for (eller som ungerne ikke kan gennemskue). Spørg dig selv: "Kan den her klods let erstattes af en anden/undlades i sættet, eller er det En Af De Der Klodser Som Man Altid Sidder Og Leder Efter I Timevis, fordi man ikke kan blive færdig uden?" Læg sidstnævnte i en kasse for sig. Jeg lover dig at allerede nu er dit Lego-liv blevet meget lettere.
  • Jeg har allerede været inde på det: Flade, brede opbevaringsløsninger er din ven. Det er tusind gange nemmere at få et overblik og få øje på lige præcis den klods hvis klodserne ikke ligger mere end et par lag dybt. Og man får ikke (ligeså) ondt i fingrene af at rode i det.
  • Sorter efter hvad du har meget af. Der er ingen grund til at have en helt kategori til "bildele" hvis du kun har to biler. Men hvis du bygger mange biler, så er det virkelig smart at alle de bilspecifikke klodser er i én kasse. Og det er nemmere når man er to, at man har hver sin kasse/lagen når den ene vil bygge biler og den anden huse.
  • Lidt inspiration til sorterings-kategorier:
    • Basisklodser
    • Mænd/dyr/planter
    • Småting (kopper, antenner, Den Der Lille Klods Man Aldrig Kan Finde)
    • Bil-/tog-dele
    • Meget små klodser (flade 1x1 er umulige at finde i en stor kasse)
    • Meget store klodser/plader (de er altid i vejen for de mindre klodser)
    • Bygningsdele (døre, vinduer, borgdele)
    • Klodser der kun bliver brugt i en bestemt serie (Friends, politiklodser)
  • Hvis du er virkelig anal og kun bygger sættene efter anvisning er sæt-sortering langt det nemmeste. Der er virkelig ikke nogen grund til at blande klodserne, hvis de altid skal bruges samme sted. Men hvis du nogensinde bygger bare én ting anderledes end anvisningerne, så lad være. Det er et mareridt at finde Den Der Klods Jeg Vist Nok Tog Fra Det Der Sæt. Og det er virkelig træls når man gerne vil bygge noget frit fra leveren hovedet.
  • Sidst men ikke mindst: Beslut dig for hvor meget tid du har lyst til at bruge for at opretholde systemet. Det tager (lang) tid at sortere Legoet i de rette kasser når det skal skilles ad - jo flere forskellige kasser du har, jo længere tid. Hold dig til noget du (og evt. dine børn) kan overskue - en ting der faktisk er værre end usorteret Lego, er Lego der er sorteret forkert. Tog det lang tid at finde Den Der Ene Lille Klods nede i Den Store Kasse med Lego? Det er intet imod den tid det tager at finde den nede i En Af De Fyrre Små Kasser (nej, fyrre er nok ikke nogen overdrivelse).

Stay tuned for del II
- alt om hvordan vores Lego er sorteret.

Det bliver ligeså godt som porno. Måske endda bedre.

9 kommentarer:

  1. Hvor er du sød! Jeg er ret pjattet med din strukturerede (småneurotiske?) side. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror måske det grænser til tvangshandlinger. Men med Lego er det ok - der giver det totalt mening! Jo, det gør!

      Slet
  2. Ha ha ha, jeg troede ikke, jeg kunne finde nogen, der havde mere trang til at sortere sit lego end min bror. Men så mødte jeg dig! Fantastisk!

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, glæd dig til del II - det bliver værre ;)

      Slet
    2. Og med værre mener jeg selvfølgelig bedre. Meget bedre.

      Slet
  3. Det er simpelt hen en fantastisk vejledning, som jeg virkelig kan bruge til noget. Jeg ved godt, at Gustav bare bygger og mest leger med sin kasse med legomænd - men han synes også,at det er sjovt hvis hele city-serien bliver genopbygget (de får begge lego til deres fødselsdage) og jeg synes også, at det er pisse hyggeligt at lave - men hold nu fast, hvor det tog en evig med det gule tog. Jeg var parat til at bruge bare en klods, farve underordnet, men manden min mente så det skulle være de rigtig farvede klodser og så tog det endnu længere tid.

    Jeg elsker struktur. Klokken er kvart i fem og madpakkerne er smurt (alle 4!), tøjet lagt frem (ungernes), morgendagens tasker pakker (frugt og juice) og nu er jeg i gang med aftensmaden. Elsker det når det bare kører på skinner :)

    Tak for dig :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er virkelig glad for du kan bruge det - for min erfaring er jo på basis af to voksne der bruger det, og medregner ikke at der er to under 10 år til at blande sig. Hehe.

      Slet
  4. Struktur gør alting lettere. Jo det gør. Jeg har ikke noget Lego herhjemme (det står på Forældres loft og venter på, at Bean bliver stor nok og kommer på besøg), men jeg er stor fan af at alting 'bor' et bestemt sted. Og at tingene kommer 'hjem' når de har været brugt. Det minimerer rodet. Også med e n baby i huset.

    SvarSlet
  5. Nåeh ja og ungerne leger om benene på mig (manden er på arbejde) og de hygger sig, så jeg behøver ikke en gang havde dårlig samvittighed over, at vi ikke er sammen i den forstand. Du ved hvad jeg mener ;)

    SvarSlet

Vidste du, at kommentarfelter dør, hvis ingen skriver i dem? True story.