tirsdag den 12. november 2013

Noget om valg

I dag er der en uge til der er valg, og dermed også en uge til vi er færdige med valgkamp og kan begynde at lave noget seriøst igen (hvadenten man er kommet i byrådet eller ej) Det glæder jeg mig til. Selvom valgkamp kan være spændende nok, så er det også en kende trættende i længden at diskutere plakater og valgfolderen og hvem der sidst har sagt hvad til hvem fra hvilket parti. Valgkamp og kommunalvalg er slet ikke så spændende og glamourøst som man måske kunne tro. I hvert fald ikke her i Partiet.

Det gik op for mig hvor forskelligt sådan et valg ser ud indefra hhv udefra, da jeg læste indlæg ovre hos Øglemor og Cirkus Melbollis. Det handler godt nok om at forklare sådan et valg for 4årige, så jeg aner jo faktisk ikke hvordan de selv betragter valget. Men jeg ville nok forklare valget en del anderledes - for det er langt fra alle der hænger i lygtepælene der vil være borgmester. Og borgmesteren er overhovedet heller ikke ham der bestemmer (men selvfølgelig har han/hun en vis betydning).

Med udgangspunkt her i Kommunen Ved Vandet (som nok ligner ret mange andre kommuner af samme størrelse) giver jeg jer:
Den Overhovedet Ikke Illustrerede Guide til Hvem Dem Der Hænger I Lygtepælene Er

Her i Kommunen Ved Vandet er den nuværende borgmester socialdemokrat, og det vil han gerne blive ved med at være (både borgmester og socialdemokrat) Ham Fra Venstre vil også gerne være borgmester og har derfor skrevet "borgmesterkandidat" på alle sine plakater. Det er der også en af dem fra Dansk Folkeparti der har, men det er vist ikke rigtigt sandsynligt, eftersom de pt kun har et mandat i byrådet. Der er ikke andre end de tre der gerne vil være borgmester - eller, det vil de måske gerne, sådan personligt, men i forhold til valget er det Ham Fra Socialdemokraterne og Ham Fra Venstre der går efter posten.

Med mindre nogen får et usandsynligt godt valg er der ikke andre her på vores halvdel af det politiske spektrum der kan blive borgmester. Vi er alle sammen i et valgforbund, hvor vi har skrevet under på at vi peger på en borgmester fra det største parti i valgforbundet. Jeg ved ikke hvordan de har organiseret sig ovre på den anden fløj, men det er ligeså usandsynligt der skulle dukke en uventet kandidat op der på valgnatten.

Alle de andre ansigter i lygtepælene vil gerne i byrådet (som er nøjagtig det samme som kommunalbestyrelse, det er bare forskelligt hvilket ord man bruger), som er dem der bestemmer. Her i kommunen er der 25 pladser i byrådet, og det er de 25 der træffer beslutninger om økonomi, skoler, veje, idrætsanlæg, middelaldermarked etc. etc. Det er de 25 der skal samarbejde i fire år om at få kommunen til at fungere.

Og nu sidder I der og tænker "Ahmmen, herregud, det kan da vel være ligemeget når det bare er en 4årig man forklarer det til" Men nej. Ikke herhjemme i hvert fald. For jeg synes det er så fandens vigtigt, og helt grundlæggende for den måde systemet er skruet sammen på her i Danmark, at der er mange forskellige partier, med mange forskellige holdninger, som skal arbejde sammen. Det er ikke bare én mand (m/k) der sidder og enevældigt bestemmer det hele - det er faktisk noget vi gør i fællesskab, gennem 25 mennesker, som gerne skulle repræsentere og afspejle kommunens sammensætning.

Så gå ned og stem. På tirsdag. Eller nu, nede på biblioteket. Stem, for fanden. For det er ikke en skid ligegyldigt. Det er faktisk det valg der afgør om der bliver lukket skoler, om skatten skal ændres, om der skal være byfest, om der skal ansættes flere hjemmehjælpere, om hullet i din vej bliver repareret (indsæt selv flere)

Så stem. Vælg.

6 kommentarer:

 1. Melder at jeg har stemt (for flere uger siden faktisk. Før plakaterne kom op) - det er fordelen ved at arbejde på et rådhus. Man kan stemme i frokostpausen, helt uden at skulle udenfor ;-)

  SvarSlet
 2. Jeg har ikke fået noget valgkort endnu. Men ja, det er fannerme vigtigt, at vi deltager i vores demokrati. Vi har altid børnene med, når der er valg. selvom det er både varmt og kedeligt.
  Kender du historien fra Bogense? Der var der kup på valgnatten på trods af forbund.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Husmoder - du kan sagtens brevstemme uden valgkort. Bare mød op på Borgerservice i kommunen (og/eller bibliotekerne) med id (sundhedskort mv.)

   Slet
 3. De er crazy på nordfyn. Det lader ikke til de laver andet end at røvrende hinanden. Mine svigerforældre bor deroppe og er ved at være rimelig trætte af kommunen er gået helt i stå.

  SvarSlet
  Svar
  1. I øvrigt så tag afsted til når valgstedet åbner hvis I har mulighed for det. Der sker lidt mere end bare en lang kø :)

   Slet
  2. Bogense kan ikke være værre end Fredericia - først en dopet borgmester der bruger løs på itunes med kommunens kreditkort, en ny borgmester som går ned med stress - og nårh ja, så startede vi da også lige efter sidste valg med en "Mand i midten" der kunne få lov til at bestemme suverænt fordi han var tungen på vægtskålen til begge sider.

   Slet

Vidste du, at kommentarfelter dør, hvis ingen skriver i dem? True story.